Realtime Bowties met Digital Twin Technologie
TNO werkt aan het digitaliseren van veiligheidsmanagement. Zo werken we aan technologie om een normale bowtie-studie te transformeren naar een realtime bowtie, die je kunt gebruiken als live-instrument in de control room. Door innovatieve digital-twin technologie toe te passen, laten we zien hoe je realtime de veiligheidsrisico’s van de operatie kunt monitoren.
Het resultaat van digitaal veiligheidsmanagement met realtime bowties:
- De bowtie wordt simpeler dankzij het gebruik van eigen data en digital-twin technologie.
- Je kunt barrières in de installaties testen zonder de operatie stil te leggen.
- Je ziet direct welke scenario’s meer waarschijnlijk worden als barrières in procesinstallaties uitvallen.
- Je volgt de veiligheidssituatie in je organisatie heel secuur, ook tijdens een Management of Change (MoC) proces.
Dit alles leidt tot een vorm van superieur digitaal veiligheidsmanagement en besparing van tijd en geld.
Wat is een bowtie?
Bowties zijn veiligheidsmodellen die, vooral in de chemische industrie en de spoorsector, worden ingezet om risico’s en mogelijke escalatieroutes bij bedrijfsvoering in kaart te brengen en te beheersen. De bowtie is een hulpmiddel voor veiligheidsbeheersing.
Het doel is om risico’s en maatregelen inzichtelijk te maken rondom één enkele kritische gebeurtenis. Aan de ene kant worden dreigingen voor het optreden van de kritische gebeurtenis getekend, dat zijn er meestal meer dan drie. Aan de andere kant worden consequenties van de kritische gebeurtenis getekend, dat zijn er ook vaak meer dan drie. Door de verbinding tussen deze elementen worden lijnen getrokken waar barrières worden ingetekend die mitigerend moeten werken. Hierdoor ontstaat een figuur die lijkt op een vlinderdas. De barrières worden vervolgens gekoppeld aan activiteiten die medewerkers uitvoeren in het kader van het veiligheidsmanagmentsysteem. Deze koppeling stelt een organisatie in staat om haar risico’s en de maatregelen voor het beheersen van die risico’s te beheren.
Wat is een digital twin?
Siemens definieert een ‘digital twin’ als volgt (letterlijke vertaling uit Engels):
“Een digital twin is een virtuele weergave of digitale kopie van een fysiek object, systeem of proces. Het wordt gemaakt met behulp van real-time gegevens en simulatiemodellen. Met een digital twin kan het gedrag van het systeem gemonitord worden. Ook kunnen er prestatie indicatoren gekoppeld worden aan de digital twin om de status van de fysieke tegenhanger te weerspiegelen.”
(bron: https://www.sw.siemens.com/en-US/technology/digital-twin/ )
Slimmere bowties met Digital Twin technologie
TNO onderzoekt hoe concrete stappen kunnen worden gezet naar een bredere toepassing van Digital Twin-technologie. Een van de toepassingen is de combinatie van bowties met deze nieuwe technologie. Door bowties te koppelen aan data, maken wij deze bowties slimmer en actueler. Bowties krijgen ook meer functies door deze slimmer te maken. Recent wetenschappelijk onderzoek naar bowtie digital twins bevestigt dit.
“This work follows from a research project for safety management system re-engineering that turned a safety BowTie into a digital twin. A digital twin is a model embedded in software that mirrors a specific aspect of a real system; the aspect in this case is the risk space associated with a process. The well-known BowTie is the model that turns out to be singularly well suited as a digital twin from the risk perspective as it maps out the risk space together with real-life controls. However, for a BowTie to be a high-fidelity digital twin of a real system, the rules and processes for designing and operating a BowTie are changed.”
Doe mee aan ons project!
TNO zoekt op het moment bedrijven die willen meedoen aan een nieuw project, waarbij wordt gewerkt aan de realtime bowtie met behulp van digital twin-technologie.
Doel van het project
We moderniseren veiligheidsmanagement. Daarvoor combineren we innovatieve digital twin-technologie met traditionele bowtie-studies. In dit project vertalen we wetenschappelijke theorie naar de praktijk. Dat levert een gidsdocument op wat hét startpunt is voor iedereen die veiligheidsstudies wil digitaliseren. De gids werkt op basis van Safe & Sustainable by Design (SSbD) principes en richt zich op de casus waterstofnetwerken.
Wat je krijgt
Uit dit project volgt een stappenplan voor het ontwikkelen van een bowtie digital twin. Partners hebben direct toegang tot betrokken (inter)nationale experts en de onderliggende kennis. Natuurlijk kan een partner tegelijkertijd werken aan de implementatie van een dergelijke digital twin in de eigen organisatie met steun van de experts in het onderzoek!
Voor wie
Industriële bedrijven en/of belangenverenigingen die een volgende stap willen maken met de implementatie van digitaal veiligheidsmanagement. Bij voorkeur heeft de deelnemende organisatie kennis van, interesse in en/of betrokkenheid bij waterstof(netwerken).
Wanneer
De doorlooptijd van dit project is 18 maanden (start Q1 2025).
Je rol
De rol van de partners is vooral om te adviseren over de praktische bruikbaarheid (de vorm en inhoud) van deze gids. De industriële partner of partners hebben zelf de keuze welke tijdsbesteding wenselijk is.
Wat we vragen
Om mee te kunnen doen aan dit innovatieproject, vraagt TNO het volgende:
- een financiële bijdrage van (één of meer) industriepartners en/of belangenverenigingen,
- een in-kind bijdrage (tijdsbesteding) voor het geven feedback en advies op de te ontwikkelen digital twin-gids.
Heb je vragen of interesse?
Geinteresseerden kunnen reageren tot vrijdag 10 januari 2025. Hiervoor kun je terecht bij Coen van Gulijk (senior scientist, coen.vangulijk@tno.nl ) of Jody Schinkel (business manager gezond en veilig werken, jody.schinkel@tno.nl )