Robotisering in de zorg? Luister de podcast!
Hoe ontwikkel je nu goed een wasrobot voor de ouderenzorg? Wat komt daarbij kijken? Is het veilig? En hoe krijg je dit gefinancierd? Je hoort het in deze nieuwe podcast van het Netwerk gezond en veilig werk.
Onze zorgsector staat onder druk. Met de toenemende zorgvraag en krapte op de arbeidsmarkt, staat buiten kijf dat er verandering nodig is om het werk in de zorg het hoofd te kunnen blijven bieden. Technologie biedt hier een uitkomst. Robotica maakt het mogelijk om het werk te ondersteunen, te vergemakkelijken of over te nemen. Bijvoorbeeld bij randtaken, zoals goederen van de ene naar de andere plaats te brengen. Of in het hart van de zorg, door een robot in te zetten om cliënten te wassen en verzorgen. Maar de zorgsector is terughoudend en nu de noodzaak groeit, is het tijd om de adoptie van robotica een boost te geven. Mijzo is een ouderzorgorganisatie en is de uitdaging aan gegaan om met robotica te experimenteren.
In een tweedelige podcastserie gaat het Netwerk gezond en veilig werk dieper in op het thema ‘digitalisering en robotisering’ in relatie tot arbeidsveiligheid. We spreken met experts uit de logistiek en de zorg over de learnings van de implementatie. Want hoe implementeer je nu goed een robot in je bedrijf of instelling? En waarom juist wel of toch nog even niet? Wat zijn de effecten van AGV’s en AMR’s op de kwaliteit van arbeid en de veiligheid van logistieke medewerkers en zorgpersoneel?
Aflevering 2: In gesprek met Mijzo
TNO onderzoekt samen met Mijzo wat er nodig is om een wasrobot te ontwikkelen én te implementeren in de zorgsector als oplossing voor het tekort aan personeel binnen en buiten de muren van de instelling. Mijzo is op eigen initiatief, samen met anderen partijen, aan de slag gegaan met het ontwerpen van een wasrobot vanuit het perspectief van de cliënt, mantelzorg en zorgmedewerker.
De wasrobot bestaat nog niet. En precies dat feit maakt dit een spannende, interessante ontwikkeling om te bespreken in deze podcast: wat is ervoor nodig om wel degelijk tot een wasrobot te komen? Wat komt daarbij kijken? Is het veilig? Waar moet zeker aan worden gedacht als het gaat om de implementatie? En hoe krijg je dit gefinancierd?
Luister in deze tweede aflevering van onze podcastserie over robotisering naar het gesprek met:
– De heer Coen van Gulijk, professor Digital Transformation of Safety Management Systems bij TNO
– Mevrouw Carin Jansen, Senior strategisch Adviseur Innnovatie bij Mijzo
– Mevrouw Heidi van Mierlo, Innovatie Strateeg bij Mijzo
Nieuwsgierig naar het project?
Klik hier om de vorderingen van het project te volgen:
Lees het nieuwsbericht van Mijzo
Kom meer te weten te komen over de drijfveer, aanpak en huidige status van het onderzoek.
Aflevering 1 gemist over robotisering in de logistiek?
DSV is logistiek dienstverlener met wereldwijd 80.000 medewerkers in dienst. DSV is de 3e grootste logistieke dienstverlener in de B-2-B (voorheen bekend als Frans Maas). Zij regelen onder andere de automatisering van processen rond de opslag en uitlevering van pakketten voor deze sector. Elke dag ontvangen, bewaren en versturen zij vanuit veelal hun eigen warehouses ontelbaar veel pakketten voor hun klanten. Daarnaast doen ze dat voor een kleiner deel ook in warehouses van klanten. Bij die werkproecessen komt veel fysieke belasting kijken. Ook is het groeiende personeelstekort hen niet vreemd. Bovendien bestaat het personeelsbestand voor 40% uit flexwerkers, die vaak ook anderstalig zijn. Hoe helpt robotisering DSV om het tekort aan mensen op te vangen en met hun andere uitdagingen om te gaan? Daar heeft DSV de afgelopen jaren flinke stappen in gemaakt: zo vliegen er inmiddels drones rond in hun eigen warehouses die pakketjes van A naar B vliegen. En soms kwam het team tot de conclusie dat mensen het werk beter deden dan de robots. Benieuwd naar hoe dat zit, waar zij van hebben geleerd en wat hun volgende ontwikkeling is?
Luister in deze podcast naar het gesprek met:
– De heer Dolf van der Beek, Senior Consultant Arbeidsveiligheid, TNO
– De heer Joey Teunisse, Site Manager, DSV – Global Transport and Logistics Solutions Nederland B.V.
– De heer Alexander van der Plas, Account Manager, Bergen op Zoom, Tholen & Moerdijk, DSV Solutions Nederland B.V.